Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ

 «Στατιστική της επαρχίας Ελασσόνας του έτους 1885-1886… …Γλύκοβον… ..έχει γραμματοδιδασκαλείο, ένθα διδάσκονται 30 μαθηταί».[1]

 «Από τα μέσα του 18ου αιώνα η παιδεία από το ένα ως το άλλο άκρο της αλύτρωτης Ελλάδας ακμάζει αφάνταστα. Στο συνολικό ετούτο εύκρατο κλίμα ανθεί και η παιδεία της περιοχής Ελασσόνας, όπως αποκαλύπτεται από στοιχεία που διασώθηκαν. Τώρα λειτουργούν σχολεία και στις μικρότερες Κοινότητες. Γίνεται πια κανόνας εκείνο που ισχυρίστηκε για τις αρχές του ίδιου αιώνα ο Άγγλος Συνταγματάρχης Leake, που περιηγήθηκε τη Θεσσαλία, λέγοντας: Δεν υπάρχει κοινότης Ελληνική έχουσα ευμάρειαν τίνα να μη έχει το Ελληνικό σχολείο της.

Κατά την Οθωμανική απογραφή του 1902 η Ελασσόνα είναι Υποδιοίκηση (Καζάς), υπάγεται στη Διοίκηση (Σαντζάκιο) Σερβίων και στη Γενική Διοίκηση (Βιλαέτι) Μοναστηρίου. Αναγράφονται 43 χωριά. Μεταξύ αυτών και το Γλύκοβον (Glykovo). Το Γλύκοβο έχει Γραμματοδιδασκαλείο με ένα δάσκαλο, στο οποίο διδάσκονται 49 μαθητές και έχει ετήσια δαπάνη 300 frs. Ασύγκριτα πιο διαφωτιστικές είναι οι απογραφές που διενεργούνται από τη Μητρόπολη Ελασσόνας, επειδή πέρα από όσα παρέχουν οι τουρκικές, εδώ βλέπουμε τα ονόματα των δασκάλων, τον τόπο καταγωγής, τον τόπο σπουδών και το είδος τους, τον χρόνο υπηρεσίας, τον τόπο όπου δούλεψαν την περασμένη χρονιά, την υπαλληλική ιδιότητα κλπ. Υστερούν από τις τουρκικές κατά τη στήλη που φανερώνει την ετήσια δαπάνη συντήρησης.

Κατά την απογραφή του σχολικού έτους 1910-1911, λειτουργούν 44 σχολεία στην περιοχή της Ελασσόνας. Στο Γλύκοβον λειτουργεί σχολείο με δύο τάξεις, αποτελούμενες από 25 αγόρια και 10 κορίτσια. Γραμματοδιδάσκαλος είναι ο Γεώργιος Δήμου, ετών 22, από το Γλύκοβον.

Το σχολικό έτος 1911-1912, λειτουργούν 43 σχολεία στην περιοχή Ελασσόνας. Στο Γλύκοβον το σχολείο έχει 15 μαθητές, όλοι αγόρια. Δάσκαλος είναι ο Θεόδωρος Παπακυριακού, ετών 28, από το Μητσιούνι, είναι απόφοιτος της Σχολής Τσαριτσάνης το έτος 1905 και διδάσκει για έβδομο χρόνο.

Το σχολικό έτος 1912-1913 τα σχολεία της περιοχής Ελασσόνας είναι 37. Στο Γλύκοβον το σχολείο έχει 13 μαθητές όλοι αγόρια, δάσκαλος είναι ο Γεώργιος Δ. Γαστραμπάς, ετών 30 από το Γλύκοβο και διδάσκει για δεύτερο χρόνο.

Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 1911, περισσότερους κατοίκους έχει το Λιβάδι (4064), η Δεσκάτη (2746), η Τσαριτσάνη (1927), ο Κοκκινοπλός (1707), η Βερδικούσια (1697), η Κρανιά (1529), η Καρυά (910) και η Ελασσόνα (835). Αστικές Σχολές λειτουργούσαν στα κεφαλοχώρια Τσαριτσάνη, Ελασσόνα, Δεσκάτη, Δομένικο, Λιβάδι, Καρυά, Κοκκινοπλό, Δαμάσι, Βερδικούσια.

Ως Εστίες παιδείας της περιφέρειας Ελασσόνας ήταν στους παλαιότερους καιρούς, εκτός από την Ολυμπιώτισσα, την Αγία Τριάδα Λιβαδίου και τη Μπουνάσια Δεσκάτης και πολλά άλλα Μοναστήρια. Η Αγία Τριάδα Σπαρμού, ο Άγιος Αντώνιος Σιάπκας Λιβαδίου με το μεγάλο μετόχι του στην Κοκκινόγη, η Μεταμόρφωση Παλαιοκαρυάς στη Δεσκάτη, η Ανάληψη Συκιάς, η Μονή Κλημάδων στην Καρυά, η Αγία Τριάδα Γιαννωτών, η Παναγία Γλυκόβου και διάφορα μετόχια. Οι καλόγεροι των μοναστηριών αυτών χρημάτισαν δάσκαλοι στους ιερωμένους αδελφούς, καθώς και στα φιλομαθή ελληνόπουλα των κοντινών χωριών. Ενθυμίσεις που μνημονεύουν τέτοιους δασκάλους, υπάρχουν σκόρπιες στα έντυπα της βιβλιοθήκης της Ολυμπιώτισσας».[2]

«Στις τελευταίες δεκαετίες της τουρκικής κατοχής λειτουργούσαν σχολεία μόνο στα χωριά που είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν το δάσκαλο και να συντηρούν το σχολείο. Οι δάσκαλοι δεν είχαν τα προσόντα τα οποία διέθεταν οι συνάδελφοι τους της ελεύθερης Ελλάδας. Οι σχολικές επιτροπές ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που είχαν, προσελάμβαναν ως δάσκαλο κάποιον που γνώριζε λίγα ή πολλά γράμματα και ήταν σε θέση να μαθαίνει στα παιδιά τα βασικά: γραφή, ανάγνωση και αρίθμηση. Στην περίοδο 1912-1914 λόγω των πολέμων, χάρη στους οποίους ελευθερώθηκε η επαρχία Ελασσόνας, τα σχολεία λειτούργησαν πλημμελώς. Από το 1914 όμως η Κυβέρνηση προσπάθησε να λειτουργήσει νέα σχολεία και να επαναλειτουργήσει τα παλιά.
Οι μετά το 1915 εκθέσεις των κατά καιρούς επιθεωρητών των δημοτικών σχολείων της επαρχίας παρέχουν πληροφορίες για τα σχολεία της περιοχής (έτος λειτουργίας, αριθμό μαθητών, κτιριακή κατάσταση κλπ) κατά τα σχολικά έτη 1914-15, 1915-16, 1931-32 και 1939-40. Η εικόνα των παραπάνω σχολικών περιόδων είναι αρκετά καθαρή και σε γενικές γραμμές είναι η εικόνα όλης της περιόδου 1914 -1940.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ

Το σχολικό έτος 1915 -1916 το σχολείο του τότε Γλυκόβου στεγαζόταν σε έναν πρώην στάβλο, επιδιορθωμένο, με δύο δωμάτια. Το ένα δωμάτιο χρησιμοποιούνταν ως κατοικία του δασκάλου, ο οποίος ήταν ο Αστέριος Ιατρού. Το έργο αυτού του δασκάλου ήταν δύσκολο, διότι […τους κατοίκους διακρίνει αφάνταστη αμάθεια… Επέπληξα τους χωρικούς, έγραψε ο επιθεωρητής, δια την αδιαφορίαν των περί του σχολείου και παρακάλεσα τον αγράμματον επίσης ιερέα να προστρέξη τους κατοίκους ίνα αποστέλλουσι τα τέκνα των ανελλιπώς εις το σχολείον…]
Το σχολικό έτος 1931 – 1932 το σχολείο στεγαζόταν σε κάπως καλό διδακτήριο. Στους 54 μαθητές δίδασκε ο Βασίλειος Παντελόπουλος, 23 ετών, από την Ανδρούσα της Μεσσηνίας, με υπηρεσία 4 ετών.
Το σχολικό έτος 1939 – 1940 το σχολείο ήταν μονοθέσιο μολονότι φοιτούσαν σε αυτό 135 μαθητές, στεγαζόμενοι σε διδακτήριο που ήταν εντελώς ακατάλληλο και δεν διέθετε τα απαραίτητα έπιπλα και εποπτικά μέσα διδασκαλίας. Υπηρετούσε εδώ ο Ιωάννης Χατζάκος, 24 ετών, από την περιοχή της Σπάρτης, πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας»[3]

Έκθεση για την κατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου όπως αυτή συντάχθηκε τον Απρίλιο του 1956 από τον Διευθυντή του Σχολείου Ηλία Κωσταρίγκα.[4]

Α. Η ιστορία του Σχολείου

Επί Τουρκοκρατίας δεν επιτρεπόταν η ύπαρξη σχολείου, δηλαδή κτιρίου μεγάλου αναγνωρισμένου ως σχολείου. Τα μαθήματα συνήθως γινόταν στους νάρθηκες των εκκλησιών, στην εξοχή την άνοιξη και στα κρυφά υπόγεια τον χειμώνα. Εκεί οι μαθητές του χωριού διδάσκονταν μόνον τα νούμερα ή ψηφία δηλαδή τους αριθμούς και το μάθημα των θρησκευτικών. Ως διδάσκαλοι χρησιμοποιούνταν οι ψάλτες και ο ιερέας. Βιβλία δεν υπήρχαν. Προμηθεύονταν μόνον ελάχιστα, θρησκευτικού περιεχομένου από τις εκκλησίες. Την πρόσθεση την έλεγαν «μάστα σούμα», την αφαίρεση «κατεβασμό», τη διαίρεση «μοιρασμό» κλπ. Αργότερα το σχολείο περιήλθε στην ιδιοκτησία της εκκλησίας. Δηλαδή η εκκλησία αποκτούσε μια μικρή περιουσία από τις εισπράξεις και από τις εισπράξεις αυτές πλήρωνε τους δασκάλους, οι οποίοι ήταν ντόπιοι και χρησιμοποιούνταν και ως ψάλτες.
Αυτό γινόταν μέχρι το 1914. Μετά το 1914 το σχολείο έλαβε άλλη μορφή. Έγινε ένα μικρό σπιτάκι στο προαύλιο της εκκλησίας και διδάσκονταν τα μαθήματα με τον εξής τρόπο. Παιδαγωγία. Ήταν ένα φυλλάδιο που περιείχε την άλφαβήτα την οποία μάθαιναν ως εξής: βήτα – άλφα = βα, βήτα – ήτα = βη, βήτα – έψιλον = βε κλπ. Εκτός από την αλφαβήτα η παιδαγωγία περιείχε διάφορα εκκλησιαστικά τροπάρια όπως υο Άγιος ο Θεός, Παναγία Τριάς, Πάτερ Υμών κλπ. Τελειώνοντας την παιδαγωγία έμπαιναν στο οκτώηχο. Ο οκτώηχος περιείχε επίσης απολυτίκια και τη σειρά της εκκλησίας. Φρόντιζαν  ως επί το πλείστον να μαθαίνουν τα απολυτίκια των αγίων και διάφορα εκκλησιαστικά τροπάρια, τους ψαλμούς του Δαυίδ και το ψαλτήριο. Αφού ένας μαθητής περνούσε το ψαλτήριο, το οποίο και θεωρούνταν και το πλέον δύσκολο μάθημα, διάβαζε και διάφορα φυλλάδια από περιγραφές και βίους των αγίων. Έτσι τελείωνε όλες τις τάξεις του σχολείου και είχε το δικαίωμα να γίνει στο χωριό δάσκαλος, παππάς ή ψάλτης.
Πιο αργά κατά το έτος 1915 – 1916 έγινε το πρώτο σχολείο του Δημοσίου με δύο δωμάτια. Το ένα ήταν αίθουσα διδασκαλίας και το άλλο το χρησιμοποιούσε ο δάσκαλος ως κατοικία. Το σχολείο αυτό λειτούργησε ως μονοτάξιο για πολλά χρόνια. Το κτίριο έγινε με δαπάνες της Κοινότητας με προαιρετικό έρανο μεταξύ των κατοίκων. Το 1/3 των δαπανηθέντων διατέθηκε από την εκκλησία. Επίσης το οικόπεδο στο οποίο ανεγέρθη το σχολείο, το διέθεσε η εκκλησία στο προαύλιό της. Το 1925 – 1926 έγινε η απαλλοτρίωση των εκκλησιαστικών κτημάτων, τα οποία διανεμήθηκαν κατά κλήρους μεταξύ των κατοίκων. Από τα κτήματα αυτά έλαβε και το σχολείο ως κλήρο 40 στρέμματα περίπου. Τα κτήματα αυτά τα πούλησε η Σχολική Εφορεία και αγόρασε διάφορα υλικά (ξυλεία, πέτρα κλπ), για την ανέγερση νέου διδακτηρίου μεγαλύτερου. Όλα τα υλικά αποθηκεύτηκαν στον νάρθηκα της εκκλησίας και εκτός αυτού για φύλαξη, μέχρι να αρχίσει η ανέγερση του νέου σχολείου.
Αργότερα κατά το έτος 1943 ολόκληρο το χωριό και μαζί με αυτό η εκκλησία, το σχολείο και τα συγκεντρωμένα υλικά, πυρπολήθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές. Κατά τα έτη 1944, 1945 και 1946 δεν λειτούργησε σχολείο στο χωριό. Τα έτη 1947, 1948 και 1949 το σχολείο λειτούργησε σε ένα μικρό εξωκκλήσι (Άγιος Νικόλαος). Καθήκοντα δασκάλου αυτά τα χρόνια, ασκούσε ο ψάλτης του χωριού Τσιάμης Γεώργιος.
Το 1950 κτίστηκε το σημερινό σχολείο δαπάνες εράνου της Α.Μ. του Βασιλέως Πάυλου του Α και της Α.Μ. της Βασίλισσας Φρειδερίκης, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από την Κοινότητα. Όμως και οι κάτοικοι του χωριού ευχαρίστως βοήθησαν, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους προς όλους τους τομείς. Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός και ευχέρεια, άλλος μετέφερε δύο ως τρία κυβικά πέτρα,  άλλοι βοήθησαν για την κατασκευή του ασβεστοκάμινου και για την διάνοιξη των λάκκων για τον ασβέστη κοντά στο μέρος όπου ανεγέρθη το νέο διδακτήριο. Επίσης οι κάτοικοι πρόσφεραν κάθε μέρα την απαιτούμενη προσωπική εργασία, μέχρι την αποπεράτωση του.
Το νέο σχολείο πλέον αποτελείται από δύο αίθουσες διδασκαλίας, ενός γραφείου και ενός χολ. Από της ανεγέρσεως μέχρι σήμερα καμία μεταβολή ή μεταρρύθμιση δεν επήλθε σε αυτό.
Το σχολικό έτος 1950-1951 το σχολείο λειτούργησε ως μονοτάξιο με δάσκαλο τον Βασίλειο Βαϊόπουλο μέχρι τον Απρίλιο του 1952. Από του Απριλίου 1952 μέχρι λήξεως του σχολικού έτους, λειτούργησε με δάσκαλο τον Ηλία Κωσταρίγκα.
Από το σχολικό έτος 1952-1953 μέχρι λήξεως του σχολικού έτους 1954-1955, το σχολείο λειτούργησε ως διτάξιο, με δασκάλους τους Ηλία Κωσταρίγκα και Αρτεμισία Γκανά.
Κατά το τρέχον σχολικό έτος 1955-1956 και πάλι το σχολείο λειτουργεί ως μονοτάξιο με δάσκαλο τον Ηλία Κωσταρίγκα.
Κατά το σχολικό έτος 1952-1953 ιδρύθηκε ο πρώτος σχολικός κήπος, ο οποίος περιλαμβάνει δενδρόκηπο, λαχανόκηπο και ανθόκηπο. Ο σχολικός κήπος καταλαμβάνει τον χώρο μπροστά από το σχολείο, το προαύλιο προς τη νότια πλευρά και τον χώρο πίσω από το διδακτήριο, προς το βόρειο μέρος. Το προαύλιο του σχολείου  περιορίστηκε με πετρόκτιστο τοίχο και με πυκνές σειρές αγκαθωτού σύρματος, ώστε να προστατεύεται από αυθαίρετη είσοδο και έχει χωρισθεί με διάφορα κανονικά σχήματα, δηλαδή κύκλους, τρίγωνα κλπ. Κατόπιν φυτεύτηκε με ακακίες, πεύκα, αχλαδιές, βερικοκιές, κερασιές και μηλιές. Ο ανθόκηπος φυτεύτηκε με πολλές ποικιλίες από άνθη και ο λαχανόκηπος από ποικιλία λαχανικών. Στο  πίσω μέρος του διδακτηρίου φυτευτήκαν διάφορα καρποφόρα δέντρα.

                                                                        Σαραντάπορο 14 Απριλίου 1956

                                                                        Ο Διευθυντής του Σχολείου

 

Β. Στοιχεία του Σχολείου

1) Οργανικότης Σχολείου: Διτάξιο Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Σαρανταπόρου.

2) Έτος ιδρύσεως: 1950

3) Έτος επισκευής: /

4) Συμβάλλοντες για  την ανοικοδόμηση: α) έρανος ΑΑΜΜ των Βασιλέων Παύλου του Α και Φρειδερίκης. β) Η Κοινότητα Σαρανταπόρου.

5) Ποσό που διατέθηκε σε δραχμές: 67.938 α) Από το Δημόσιο 67938. β) από την Κοινότητα 0. γ) από ιδιώτες  0. δ) από τους κατοίκους 0.

6) Συντάξας τη μελέτη: Ιωάννης Σιγάλας, Νομομηχανικός Λάρισας.

7) Επιβλέπων τη μελέτη: Διονύσιος Κλαυδιανός, Εργολάβος Δημοσίων Έργων.

8) Διευθυντής Σχολείου επί των ημερών του οποίου ανεγέρθη: /

9) Ονόματα διδασκαλικού προσωπικού: /

10) Ονοματεπώνυμο Προέδρου: /

11) Ονοματεπώνυμα μελών Σχολ. Εφορείας: /

12) Ονοματεπώνυμο Διευθυντού: Ηλίας Κωσταρίγκας

13) Ονοματεπώνυμο Επιθεωρητού: Ευάγγελος Καραμήτσος

 

                                                                        Σαραντάπορο 14 Απριλίου 1956

                                                                        Ο Διευθυντής του Σχολείου

 

Επάνω, η βόρεια πτέρυγα του σχολείου το 1956. Αριστερά διακρίνεται ο πέτρινος περίβολος και στο βάθος μέρος της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας.

Κάτω, μέρος του εγγράφου για την κατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου το 1956.


 

Η ΔΥΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Τα εγκαίνια του Σχολείου Σαρανταπόρου[5]

Η εμπνευσμένη ομιλία του Διευθυντού του Σχολείου

Η συμπαράσταση στο έργο αρχών και χωρικών

"Την 18η Φεβρουαρίου 1962 με αφορμή την επέκταση του υπάρχοντος διδακτηρίου, έγιναν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας. Η ανεγερθείσα αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από τους χωρικούς, στα πρόσωπα των οποίων ήταν ζωγραφισμένη η ικανοποίηση διότι βρισκόταν κάτω από τη στέγη του διδακτηρίου για το οποίο συνέβαλαν, με την υπόδειξη και καθοδήγηση του εξαίρετου διευθυντή του σχολείου κ. Γεωργίου Κυριακόπουλου. Το διδακτήριο περατώθηκε κατόπιν της γενναίας προσφοράς εκατό χιλιάδων δραχμών του Νομαρχιακού Ταμείου και με την προσωπική εργασία των κατοίκων.
Μετά το τέλος της τελετής από τον ιερέα Βασίλειο Βαλδούμα, τον λόγο πήρε ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος με την ευφράδεια και την άρτια κατάρτιση που τον διακρίνει, εξήρε την πολύπλευρη επίδραση που ασκεί η σχολική ατμόσφαιρα στα παιδιά υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά το μνημειώδες λεχθέν από τον Βίκτωρ Ουγκώ «όποιος ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή». Στη συνέχεια τόνισε ότι το νέο διδακτήριο θα είναι το θερμοκήπιο στο οποίο θα γαλουχηθεί η νεολαία του Ιστορικού Σαρανταπόρου, θα διαπλαστούν ψυχές, θα σφυρηλατηθούν χαρακτήρες και θα χαλκευτούν εθνικές συνειδήσεις. Στο τέλος της ομιλίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους συντελεστές για την ανέγερση του διδακτηρίου, τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Ροδόπουλο, τον Νομάρχη, τον Επιθεωρητή Π. Καρπούζα, τον Νομαρχιακό Σύμβουλο Ελ. Γκούμα και στους αξιωματικούς του εκεί εδρεύοντος κλιμακίου του 726 ΤΜΚ, τον Διοικητή Κων. Μπόγδο, τον Λοχαγό Δημ. Κερεμέζη και τον Υπολοχαγό Ανδ. Δασκαλόπουλο.

Ευχαρίστησε επίσης τους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι με σύμπνοια συνετέλεσαν τα μέγιστα για το έργο. Τον Πρόεδρο της Κοινότητας και σχολικής εφορείας Μιλτιάδη Γκουτζουρέλα, ο οποίος διέθεσε σωματικές και υλικές δυνάμεις για αυτό το έργο, τον νέο Πρόεδρο Βασίλειο Κλεισιάρη ο οποίος παρακολουθούσε άγρυπνος το έργο παραμελώντας προσωπικές του εργασίες, τον γραμματέα της Κοινότητας Σωτήριο Ντάλλα και την τετραμελή επιτροπή εκ των Ιωάννη Ζιάκα, Λάζαρο Γκουντρουμπή, Δημήτριο Γκαλίτσιο και Παύλο Παπαδημητρίου, η οποία πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες.

Ευχαρίστησε επίσης τη συνάδελφό του δασκάλα Ευθ. Κοτρώτσου η οποία θυσίασε το καλοκαίρι εργαζόμενη υπέρ του διδακτηρίου.
Ο διευθυντής έκλεισε την ομιλία του με την επίκληση προς όλους να συμπαραστέκονται σε παρόμοια κοινωφελή και αγαθοεργά έργα. «Ας αγαπάμε την Ελλάδα μας το κράτος μας που αγρυπνεί για της ανάγκες μας. Ας την κλείσουμε μέσα μας και θα αισθανθούμε κάθε είδους μεγαλείο».
Ζωηρά χειροκροτήματα και συγκινητικές εκδηλώσεις κάλυψαν τα τελευταία λόγια του ομιλητή. Την ίδια στιγμή συγκροτήθηκε νέα πενταμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους: Κωνσταντίνο Τσίλα, Γεώργιο Καραποστόλη, Κωνσταντίνο Γκουντρουμπή, Νικόλαο Γκουτζουρέλα και Αθανάσιο Χατζή. Όλοι χαίρουν εκτίμησης και ανέλαβαν την υποχρέωση να διενεργήσουν προαιρετικό έρανο, το προϊόν του οποίου θα διατεθεί για την προσθήκη νέας αίθουσας.
Συγχαίρουμε θερμότατα τον διευθυντή του σχολείου Σαρανταπόρου και τους συνεργάτες του για το σπουδαίο έργο που επιτελέστηκε.
Μακάρι η προσπάθεια αυτή να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους διευθυντές σχολείων και των κοινοταρχών της περιφέρειάς μας". 

                                                                                                Τάκης Ζιώγας


ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ

 Καθήκοντα δασκάλου στο χωριό, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, αναφέρετε ότι ασκούσε και ο Χρήστος Πυργιώτης ή Περγιώτης, ο οποίος ήρθε στην περιοχή πριν το 1912 και ήταν και ο ιερέας του χωριού έως το 1926.[6] Πιθανόν ήρθε αρχικά στο γειτονικό χωριό Φαρμάκη και παντρεύτηκε στο Σαραντάπορο την Βάγια Ράπτη.
Ο Βασίλειος Παντελόπουλος ήρθε το 1928 στο Σαραντάπορο και άφησε το στίγμα του ως δάσκαλος, μέχρι το 1935. Δεν σταμάτησε να επισκέπτεται το χωριό με την οικογένειά του στα χρόνια μετά τον πόλεμο. Το Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, αφιερωμένο στη μνήμη του και της κόρης του Θέμιδας, κοσμεί το χωριό μας.
Από το 1935 έως το 1940 ως δάσκαλοι στο Σαραντάπορο αναφέρονται ο Ιωάννης Χατζάκος και η Ζωή Μπασδέκη (μαρτυρία Ιωάννη Τσιάμη). Ο Χατζάκος κατά την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου επιστρατεύθηκε για το μέτωπο της Αλβανίας και στη συνέχεια συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση.[7] Το σχολείο έπαυσε τη λειτουργία του και το 1943 πυρπολήθηκε μαζί με την εκκλησία και τα σπίτια του χωριού από τους Γερμανούς.
Από το 1947 έως το 1949 δίδαξε  ο ιεροψάλτης Τσιάμης (Μήτσιου) Γεώργιος.

Απόσπασμα από το ημερολόγιο του Θεμιστοκλή Γκουντρουμπή:

«1949 Οκτώβρη μήνα πήγα στο σχολείο στον προσωρινό δάσκαλο του χωριού μας Μήτσιο (Τσιάμη) Γεώργιο του Φωτίου. Αυτός ήταν ο πρώτος δάσκαλός μου μέχρι και το 1950, αρχάς Φθινοπώρου. Μετά μας στείλανε δάσκαλο του κράτους κανονικά διορισμένο. Ο πρώτος ήταν χωριανός μας με λίγη γνώση, αλλά έπρεπε κάποιος να αναλάβει αυτή την υπηρεσία την ιερή, γιατί όπως βλέπετε το χωριό μας ήταν σε άθλια κατάσταση από τις καταστροφές από τους γερμανούς, που κάψαν το χωριό, δεν άφησαν τίποτα όρθιο, δεν υπήρχε ούτε σχολείο ούτε εκκλησία. Αυτά έγιναν αργότερα, βάλανε οι χωριανοί ενέργεια και τελειοποιήθηκαν το 1952. Το 1950 ήρθε ο νέος δάσκαλος και μας ανέλαβε, στην αρχή σε μια εκκλησία, στον Άγιο Νικόλαο για λίγο καιρό και μετά στο καινούριο  σχολείο. Ο νέος δάσκαλος λεγόταν Αστέριος Παπανικολάου, κάθισε ένα χρόνο και μετά ήρθε ο Βαϊόπουλος Βασίλειος από την Πελοπόνησο».

Το 1950 ανεγείρεται η βόρεια πτέρυγα του σημερινού Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου και στη συνέχεια το 1962 προστέθηκε στη δυτική πλευρά άλλη μια πτέρυγα,  με μια αίθουσα χολ και γραφείο. Στον ανατολικό εξωτερικό τοίχο της βόρειας πτέρυγας υπήρχε κτίσμα το οποίο στέγαζε το μαγειρείο, όπου μοιραζόταν συσσίτιο για τα παιδιά έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 (δεν σώζεται σήμερα).Και οι δυο πτέρυγες είναι πετρόκτιστες, με φαρδιούς τοίχους και μεγάλα παράθυρα. Το προαύλιο παλιά είχε παρτέρια με λουλούδια και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν σε αυτό και το μνημείο των πεσόντων. Οι σχολικές γιορτές και οι δραστηριότητες, γινόταν στο  προαύλιο μπροστά από το κτίριο που στέγαζε το γραφείο της Κοινότητας Σαρανταπόρου. Στο σημείο αυτό σήμερα βρίσκεται το Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και το γήπεδο μπάσκετ.
Επειδή ο αριθμός των μαθητών τις δεκαετίες του 1950 και ειδικότερα του 1960 ήταν μεγάλος (ξεπερνούσε τους 150), για τον λόγο αυτό η σχολική εφορία μισθώνει χώρους κοντά στο σχολείο για τις ανάγκες των μαθητών. Τέτοιοι χώροι αναφέρονται δίπλα στο σπίτι του Σεβδαλή (σημερινή οικία Γκουντρουμπή Θωμά) και δίπλα στο παλιό καφενείο του Γιώργου Γκουτζουρέλα.
Ως Νηπιαγωγείο μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1970, χρησιμοποιούνταν ο χώρος πάνω από το παλιό μπακάλικο του Γεωργίου Πάσχου, μπροστά στην πλατεία (στο σημείο αυτό σήμερα βρίσκεται το καφέ Centro). Αργότερα δημιουργήθηκε το σημερινό Νηπιαγωγείο, στη βορειοδυτική γωνία των δυο πτερύγων του σχολείου, όπου υπήρχε ένας παλιός αποθηκευτικός χώρος. 
Από το 1964 έως και το 1970 το Δημοτικό Σχολείο Σαρανταπόρου λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών, λειτούργησε ως εξαθέσιο, ενώ από το 1970 έως το 1975 ως τετραθέσιο. Τη σχολική χρονιά 1973-74 λειτούργησε νυχτερινό τμήμα του για ενήλικες και αφορούσε τις ηλικίες που είχαν σταματήσει το σχολείο από το το 1940 μέχρι το 1950.
Άξεχαστες στο μυαλό όλων είναι οι περίπατοι και οι ημερήσιες εκδρομές, που γινόταν σε κοντινά στο χωριό σημεία, καθώς εκείνα τα χρόνια υπήρχαν ελάχιστα οχήματα για μετακίνηση εκτός χωριού.  Οι περίπατοι συνήθως γινόταν στο γήπεδο, στο ίσιωμα που υπήρχε στην είσοδο του χωριού στο σημείο που βρίσκεται η νέα αποθήκη του συναιτερισμού, στο «Αλωνάκι» και στο «Παλιοκκλήσι». Οι ημερήσιες εκδρομές γινόταν είτε στο ποτάμι στη θέση «Παλιόχανο», στης «Καλής το Μπγιάδι» (πηγάδι) ή στη Βρωμόβρυση, σε σημεία δηλαδή που υπήρχαν πηγές με νερό και δέντρα. 

ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 
ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΩΣ ΤΟ 1975

1910 – 1911    Δήμου Γεώργιος (Γλύκοβο)
1911 – 1912    Παπακυριακού Θεόδωρος (Μητσιούνι)
1912 – 1913       ......................................
1913 – 1914    Γαστραμπάς Γεώργιος (Γλύκοβο)
1914 – 1915       .......................................
1915 – 1916    Ιατρού Αστέριος
1916 - 1928        ......................................
1928 – 1935    Παντελόπουλος Βασίλειος
1935 – 1940    Χατζάκος Ιωάννης & Μπασδέκη Ζωή??
1940 – 1946        …………………….....
1947 – 1950    Τσιάμης (Μήτσιου) Γεώργιος
1950 – 1975   
Παπανικολάου Αστέριος, Βαϊόπουλος Βασίλειος, Κωσταρίγκας Ηλίας, Γκανά Αρτεμισία, Πρωτοπαππάς Στέλιος, Μάντζιαρη Ευγενία, Κυριακόπουλος Γεώργιος, Κοτρώτσου  Ευθυμία, Παπαχατζόπουλος  ……., Ζιώγας Δημήτριος, Κατσαβός Κώστας, Μουρατίδης Χαράλαμπος, Χλουβελάκης Νικόλαος, Βαλδούμας  Ιωάννης, Μηνάς Γεώργιος, Μπουρουτζήκα Δέσποινα, Πουρνάρας Κώστας, Μαστροδήμου Λίτσα (Νηπιαγωγός), Μπροντζάκη Μαίρη, Ζυγανιτίδης Θεόδωρος, Παπασάνδα Βίκη (νηπιαγωγός), Μάττη Αθηνά (Νηπιαγωγός), Δαλεράκη Μαρία (Νηπιαγωγός), Τζήμας Ανδρέας, Βάσου Θέκλα (Νηπιαγωγός), Κλεισιάρη Θεοδώρα, Σφήκας Δημήτριος, Μηλιώνης Θεόδωρος, Μπότσαρης Παντελής

Το παλιό Νηπιαγωγείο Σαρανταπόρου


 
Το βιβλίο Λειτουργίας Συσσιτίου και Αποθήκης Τροφίμων 
    του σχολικού έτους 1955-56
 

Διανομή συσσιτίου στο Δημοτικό Σχολείο Σαρανταπόρου το 1965. 
Διακρίνονται οι δάσκαλοι Βαλδούμας Ιωάννης, Τζήμας Ανδρέας, 
η νηπιαγωγός Βάσου Θέκλα  και ο συσσιτιάρχης Μήτσιου Κωνσταντίνος


 

Δεκαετία 1950: Εκδρομή των σχολείων Σαρανταπόρου και Τσαπουρνιάς στο Μοναστήρι Σαρανταπόρου. Στο μέσον της φωτογραφίας ο ιερέας της Τσαπουρνιάς παππά-Θωμάς, αριστερά του ο δάσκαλος Χρήστος Κολώνας, μπροστά τους η Σταματία Κωσταρίγκα, δίπλα της η Σουλτάνα, αδερφή της δασκάλας Αρτεμισίας Γκανά που είναι καθιστή με το παιδί στην αγκαλιά.



1960. 
Δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου μαζί με μαθήτριες σε σχολική γιορτή. 
Από αριστερά: Λαγοθανάση-Γκουτζουρέλα Αικατερλινη, Τζιουμακλή-Γκατζάρα Λίτσα, Πρωτόπαππας Στέλιος (δάσκαλος), Πάσχου-Παρίση Αργυρώ, Κυριακόπουλος Γεώργιος (δάσκαλος), Γκουτζουρέλα-Ζυγανιτίδου Φανή, Γκουτζουρέλα Λίτσα, Μάντζιαρη Ευγενία (δασκάλα), Βαίτση-Ντίγκα Τούλα, Πάχου-Γκουντρουμπή Τασία
Καθιστές, μπροστά στο δάσκαλο Ουλούμη Δήμητρα και πιο δίπλα Ράπτη-Γκουτζουρέλα Κατερίνα

Δεκαετία 1950: 
Επάνω: Μαθήτριες σε σχολική εκδρομή. Από Αριστερά καθιστές: Γκουτζουρέλα Κατερίνα, Ντιντιούμη Λίτσα, Ζιάκα Μαρία, Σουρλή Βάγια, Τζιουμακλή Ελένη, πίσω της η Γκουντρουμπή Ασημίνα, ??, ??, Κλεισιάρη Λίτσα, Ντάλλα Λίτσα (αδερφή Σωτήρη Ντάλλα), Ράπτη Κερασίνα
Όρθιες: Γκαλίτσιου Λίνα, Μακρή Αικατερίνη, Ντάλλα Θεοδώρα, πίσω της η Ράπτη Κωνσταντίνα, Κατσιαούνη Δήμητρα, πίσω της ??, Κλεισιάρη Χρυσούλα, Γκουτζουρέλα Κούλα, πίσω της Ράπτη Κρυστάλλω, Γκουτζιαφώτη Ιωάννα, Κατσικαβέλα Αγλαϊα, Γκουντρουμπή Ξανθή, πίσω της Γκουτζουρέλα Μαρία, Ντάλλα Βάγια, Γκουτζουρέλα Κρυστάλω

Κάτω: Μαθητές και μαθήτριες μαζί με τις Κωσταρίγκα Σταματία & Βαβίτσα Βασιλική σε αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλιά του σχολείου




Δεκαετία 1960. Δραστηριότητες στο χώρο του γηπέδου 
και στο προαύλιο του σχολείου όπου σήμερα βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο Σαρανταπόρου


Δεκαετία 1960. Από αριστερά: Οι δάσκαλοι Ζυγανιτίδης Θεόδωρος, Βαλδούμας Ιωάννης, Μάττη Αθηνά (Νηπιαγωγός), Μπροτζάκη Μαίρη, Μηνάς Γεώργιος και Τζήμας Ανδρέας, μαζί με μαθητές σε εκδήλωση του σχολείου.


Δεκαετία 1960. Η δασκάλα Μαρία Δαλιαράκη με τους μικρούς μαθητές της.



1970. Ο δάσκαλος Τζήμας Ανδρέας με τους μαθητές του.


Βιβλίο Α και Β τάξης 
και εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων του σχολικού έτους 1972-73





Ο δάσκαλος Σφήκας Δημήτριος με τους μαθητές του 
τα σχολικά έτη 1972-73 και 1974-75





Απολυτήριο του Νυχτερινού τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου, 
της σχολικής χρονιά 1973-74, σε μαθητή που γεννήθηκε το 1933


[1] Βασίλης Πλάτανος, Σελίδες από την Επαρχία Ελασσόνας και της περιοχής της (Συλλογή ειδήσεων 1811-1912), σελίδες 71 & 73

[2] ΗΩΣ, Μηνιαία εικονογραφημένη επιθεώρηση, Αθήνα, Περίοδος Τρίτη, Έτος 9ο, Αριθ. 92-97, Αχιλλέας Γ. Λαζάρου, «Η παιδεία της περιφέρειας Ελασσόνας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας», σελίδες 289 – 302.

[3] Θεσσαλικό Ημερολόγιο, Τόμος 35ος, Στάθης Ανδρώνης «Η κατάσταση της εκπαίδευσης στην περιοχή της Ελασσόνας 1914 – 1940», σελίδα 13 & 44.

[4] Γενικά Αρχεία του Κράτους, Λάρισα. Έρευνα Γιάννης Ντάλλας.

[5] Η Φωνή της Ελασσόνος, Φύλλο 49, 5 Μαρτίου 1962

[6] Γρηγόριος Βέλκος «Καλλίνικος Λαμπρινίδης Επίσκοπος Ελασσώνος 1924-1955»  σελ. 115

[7] Θεόδωρος Καρυπίδης, «Εαμική Εθνική Αντίσταση - Δεκέμβρης 1944  - Εμφύλιος Πόλεμος, Δάσκαλοι της επαρχίας Ελασσόνας στο ΕΑΜ, σελ. 91.


Υ.Γ.
Στο κείμενο λείπουν ονόματα και ενδεχομένως και άλλα στοιχεία που αφορούν το σχολείο, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να τα διασταυρώσω. Παρακαλώ αν κάποιος θέλει να βοηθήσει ώστε να συμπληρωθούν στοιχεία να επικοινωνήσει μαζί μου.
                                                                                            ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΛΛΑΣ

..................................
*** Έρευνα και παρουσίαση θέματος
        Γιάννης Α. Ντάλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου